Spørgsmål og svar
Her kan du se nogle af de mest almindelige spørgsmål, vi støder på, når vi møder gravide, der har problemer med graviditetskvalme, samt deres svar.
Hvor længe vil jeg have kvalme?
Kvalmen optræder ofte i starten af graviditeten, og for mange går den over igen omkring uge tyve. En lille del har kvalme under hele deres graviditet.
Hvornår begynder man at have kvalme?
De fleste begynder at have kvalme fra omkring uge 4-7, men det varierer fra kvinde til kvinde.
Hvorfor har jeg kvalme?
Det der gør, at man har kvalme, når man er gravid, er først og fremmest graviditetshormonerne. Hvor meget disse hormoner påvirker en, er forskelligt fra kvinde til kvinde. Men kvalmen kan også opstå, hvis du har lavt blodsukker.
Hvorfor er jeg så træt?
Træthed er meget almindeligt under graviditeten, især i starten. Trætheden skyldes flere ting, der sker i kroppen. Du får bl.a.højt indhold af progesteron, dit stofskifte stiger, der forbrændes mere energi, du får et lavere blodtryk, og en øget produktion af blod.
Hvad hjælper mod kvalmen?
Tag det roligt, og undgå stress. Spis lidt inden du står op om morgenen, som f.eks. en kiks eller lidt knækbrød. Drik masser af væske, især hvis du tit kaster op. Vælg kogt mad, og undgå stærke krydderier. Spis lidt, men tit. Undgå alt for fed mad. Spis noget med kulhydrater til dine mellemmåltider, som en sandwich eller frugt. Du finder flere gode råd her.
Er der noget jeg kan undgå, for at slippe for kvalmen?
Undgå alt for fed mad, friturestegt mad og stærkt krydret mad. Hvis du har nemt ved at blive køresyg eller søsyg, kan du undgå længere bilture eller sejlture. Undgå stærke drikkevarer som kaffe eller sort te. Undgå syrlige frugter og grøntsager. Undgå dufte der kan give dig kvalme.
Er det skadeligt at kaste op?
Det er ikke skadeligt for barnet, at du kaster op. Barnet får alligevel sin næring fra dig. Det er heller ikke skadeligt for dig at kaste op, men du bør huske på at drikke en masse væske. Du bør være opmærksom på, om du kaster op så mange gange om dagen, at du kommer i væske underskud, og bliver mere træt. Som gravid skal du kontakte sin læge eller jordemoder, hvis du mistænker, at du er ved at udvikle den ekstreme form for graviditetskvalme og opkast, der kræver behandling med bl.a. væske.
Får barnet den næring, det har behov for, selvom jeg kaster op?
Ved let til moderat kvalme og opkastning plejer barnet at få den næring, det har behov for. Hvis du kaster virkelig meget op og ikke får tilstrækkelig med næring, skal du søge læge for at få behandling under din graviditet. Tal med din læge eller jordemoder om det.
Har kvalmen noget med barnets køn at gøre?
Kvalmen har intet med barnets køn at gøre. At vente tvillinger kan derimod medføre, at man kaster mere op i starten af graviditeten. Det skyldes at indholdet af graviditetshormon er højere.
Hvad er hyperemesis gravidarum?
Hyperemesis gravidarum er svær graviditetskvalme (også kaldet ekstrem graviditetskvalme) med opkastninger som gør, at man bliver træt, dehydreret og underernæret, og at elektrolytbalancen, væskebalancen eller iltbalancen bliver forstyrret. Hyperemesis gravidarum rammer omkring 1 procent af alle gravide og kræver som regel behandling.