Gode råd mod graviditetskvalme
Spis lidt, men tit
Spis små og lette måltider, helst hver anden eller tredje time. Vær opmærksom på, at hyppige måltider kan øge risikoen for caries. Desuden kan opkastninger og sure opstød give ætsningsskader på tænderne. Børst gerne tænder en ekstra gang.
Spis lidt inden du står op om morgenen
Man føler sig ofte dårlig om morgenen. Det skyldes at blodsukkeret er faldet, fordi det er længe siden, du har spist. Prøv at spise noget, f.eks. kiks eller knækbrød inden du står op. At spise en smule ved sengetid kan også hjælpe.
Spis mellemmåltider med kulhydrater
Vælg mild, kalorierig mad som fuldkornsbrød, ris, pasta og kartofler. Mellemmåltider med mange kulhydrater plejer at virke godt, som fx frugt eller en sandwich.
Undgå visse fødevarer
Undgå kød, stærkt krydret og fed eller friturestegt mad. Prøv i stedet kogt mad og vegetarisk; det kan lindre. Vælg ikke sure frugter eller grøntsager; de er syredannende.
Lyt til kroppen, hvad længes den efter?
Du får måske trang til usædvanlige ting eller noget du ikke plejer at spise? Det er okay! Men ikke for meget slik, snacks eller sukkerholdige drikkevarer, spis derimod mere velafbalanceret.
Hvil ordentligt, og undgå stress
Mange er meget trætte i starten af graviditeten, hvilket kan medføre, at man har det ekstra dårligt. Nattesøvnen er vigtig, men sørg for også at få dig en middagslur! Bed gerne om hjælp fra din partner og familie hvis du oplever, at du har meget at lave, når du har behov for at geare ned og tage det roligt.
Sørg for at få frisk luft
At gå ture ude i den friske luft kan lindre din kvalme, og gøre din krop godt. At røre sig regelmæssigt under graviditeten er godt for dig og for barnet. Bevæg dig gerne mindst 30 minutter hver dag. Hvis du få ondt, er det vigtigt at lytte til kroppens signaler og ikke gøre noget, der giver smerter. Det er en god idé at spørge din jordemoder eller læge til råds.
Drik meget væske
Det er vigtigt at drikke en masse vand, vand med brus eller mælk, især hvis du tit kaster op.
Begræns indtagelsen af kaffe og te
Hvis du har det dårligt, bør du undgå kaffe og sort te og i stedet vælge blidere drikkevarer. Høje doser af koffein kan desuden påvirke fosteret. I henhold til Fødevarestyrelsens anbefalinger bør du derfor højst indtage 200 mg koffein om dagen når du er gravid. Det svarer til 2-3 normalstørrelse kopper (1,5 dl), afhængig af hvor stærk kaffen er.
Undgå visse dufte
Undgå dufte der kan give dig kvalme.
Let ved at blive køresyg eller søsyg?
Undgå længere bil- eller sejlture hvis du plejer at blive køre- eller søsyg. Spørg din læge eller jordemoder om du kan tage søsygetabletter under din graviditet.
Receptpligtig medicin
Der findes receptpligtig medicin mod graviditetskvalme, hvis råd omkring kost og livsstil ikke hjælper. Tal med din jordemoder eller læge. De kan også vurdere, om der er behov for en sygemelding.
Undgå røg og udstødninger
Undgå at udsætte dig for cigaretrøg og udstødningsgasser; det er usundt og kan få dig til at få det dårligere.
Vi vil gerne vide mere om hvordan du har det
Hvordan har du det lige nu? Hvad udløser kvalmen? Hvor skidt har du det i de forskellige graviditetsuger? Vær med, og svar på spørgsmålene i Opkastbarometeret.
Er din partner gravid, træt og har kvalme?
Råd om hvordan I sammen kan forbedre situationen for din gravide partner.
Test din kvalme i henhold til PUQE-skalaen
Vidste du, at der er forskellige grader af hvad der regnes som milde, moderate eller svære gener i forbindelse med graviditetskvalme?